Gutrune at Wagner Festival in Budapest

“… És van ez a kivétel, Pasztircsák Polina, aki nem játssza ezt a benne vagyok – kívül vagyok játékot, hanem nem tudok úgy nézni rá, hogy ne volna benne. Hogy civil volna, pihenne, eluralkodna a közöny rajta, várna valamire. Végig szerelmes Siegfriedbe, meg van rendülve a közellététől, akkor is, ha Siegfried mással van elfoglalva, máshoz szól. Ő nézi megbűvölten, vagy nem is nézi, csak hallgatja, de tart a bűvölet, és annyira igaznak tűnik, hogy azt érzem, így kell csinálni a másik oldalon is.”
faymiklos.blog.hu


“And finally there was Polina Pasztircsák’s Gutrune (and third Norn), one of the most ambivalent characters in the Ring. Technically, she’s part of a pretty sick brother-sister and half-brother act (with slight overtones of incest – which, admittedly, is par for the course, in Wagner), perfectly at ease with drugging the incoming guest to secure a hunky hubby. But Pasztircsák’s Gutrune was more innocent than that; genuinely torn in her role of being deceived and half-unknowingly deceiving – and devastated over Siegfried’s death and the realization that she has no right to mourn him. As the third Norn, she courageously and admirably dared to use her fine voice very, very softly at times.”
Jens F. Laurson


“When Polina Pasztircsák came on as Gutrune, she gave a credible characterisation of a woman terrified of spinsterhood who can’t quite believe that an impossibly attractive lover is dropping into her lap. Pasztircsák sang with conviction and sweetness both as Gutrune and in her earlier role as Third Norn.”
David Karlin


“Pasztircsák Polina most már sok éve énekli Gutrune szerepét is, és annyira plasztikusan, hogy annak ellenére egyenrangúvá válik Brünnhildével, hogy szerepének terjedelme jelentősen kisebb. Alacsony az önbecsülése, pedig szépsége önmagában is elég lenne ahhoz, hogy egy akármilyen Siegfriedet eltérítsen, és még ehhez jön hozzá a hangja is, amely most is annyira gyönyörű, mint egykor a Daphnéban…”
mezeinezo.blog.hu


“…Sőt: egy-egy emlékezetes színészi alakítás alapvetően formálja át azt, amit egy-egy eseményről vagy szereplőről gondolunk. Idén így voltam Pasztircsák Polina őrületesen jó Gutrune-alakításával. Ő – számomra – az egyik legutálatosabb női szereplője a Ringnek, de az énekesnő egészen máshogy formálta meg, mint az eddig általam látottak, és így megértettem a karaktert, sőt kis híján meg is kedveltem.”
Wmn.hu