A Traviata felújítása a Magyar Állami Operaházban

Muzsika – 2016 november

A Magyar Állami Operaház a Traviata felújításával folytatta erősen megkopott Verdi-repertoárjának felfrissítését. A darab 1986 óta Békés András rendezésében szerepelt a színház műsorán, mi több, az azt megelőző, 1967-es színre állítást is Békés jegyezte – ha tehát nem áltatjuk magunkat azzal a tévhittel, hogy a színházművészetben lehetséges örökérvényű és változtathatatlan esztétikai megoldásokat találni, be kell látnunk: a felújítás nagyon is időszerű volt – jó, hogy végre más szempontból is láthattuk-láthatjuk a Traviatát…


Csák Balázs: A Traviata – kicsit másképp

“A Violetta szerepében színpadra lépő Pasztircsák Polina érett produkciót nyújtott. Szép ívű, jól felépített alakításában pontosan nyomon követhetőek voltak a nő lelki- és fizikai állapotának változásai, árnyalatai. Az első felvonásban könnyed és nagyvilági (de egyáltalán nem közönséges) dámaként lépett elénk, a második felvonásban bájos, komoly, törékeny lány volt (pöttyös, egyszerű ruhája igen jól fejezte ki akkori lényét, visszafogott életét szerelmével, ahol már nem a csillogás, nem a külsőségek számítanak neki). A harmadikban zavart, zilált, rémült Violettát láttunk, a negyedikben pedig egy megtört és végtelenül elkeseredett, de még mindig elegáns nőt, aki a halál árnyékában, az elmúlástól rettegve is meg tudja őrizni tartását. (Szép volt a kép, ahogyan hófehér ruhájában feküdve szinte beleolvadt a vajszínű kanapéba.)
Kellemes színezetű, puha, lágy, csengő szopránja könnyedén, finoman gördül egyik hangról a másikra, de ez a kiegyenlített hang olykor túlságosan is az. Egyes drámai és érzelmi csúcspontokon nem tud elég erőteljes vagy nyers, így kellően hatásos lenni, ilyenkor is ugyanazt a bársonyos hangszínt halljuk. (Jó példa volt erre első felvonásbeli nagyáriájának [„Sempre libera”] befejezése, ahol egyébként magabiztosan énekelte ki a háromvonalas Esz-t, illetve Alfredótól való búcsúja [„Amami, Alfredo”] a második felvonásban: mindkettő „túlságosan szépre” sikeredett.)”

operaportal.hu


Elkésett szerelem

Anger Ferenc új Traviata rendezéséről a Magyar Állami Operaházban.

Opera, 2016. november-december